Välj en sida

Traditionell gärdesgård

De flesta som någon gång varit på besök ute på landet har troligtvis sett de där diagonalt liggande träpålarna som tillsammans bildar vackra staket runt åkrar och fastigheter. De där staketen som får en att tänka på Emil i Lönnerberga eller på barnen i Bullerbyn. De kallas för Gärdesgårdar, men skrivs även som gärsgårdar eller gärdsgårdar, alla är rätt. Om man bor en bit utanför staden, har en gård eller kanske en sommarstuga någonstans i närheten av den härliga svenska naturen och planerar att hägna in eller bygga nytt staket är det ganska enkelt att föreställa sig en gärdesgård runt den yta som skall hägnas in. De är vackra, smälter in bra i omgivningen och ger helt enkelt en härlig känsla av nostalgi och natur.

Detta inlägget handlar (som du troligtvis redan gissat) om just gärdesgårdar, och jag har varit i kontakt med ett företag som enbart jobbar med dessa traditionella staket och tillhörande grindar och dylikt. Företaget heter Jämtgärsgård och ligger i Svenstavik i Jämtland som verkar ha järnkoll på ämnet.

 Gärdsgårdar

Jämtgärdsgård hade ett väldigt brett och välgjort sortiment av gärdsgårdar när jag kom dit. Jag blev verkligen glatt överraskad kring hur hållbart och genomtänkt deras utbud var. För dig som ska köpa gärdsgårdar framöver har jag här samlat lite information kring deras olika gärdsgårdar. De alla är byggda av naturmaterial vilket är väldigt hållbart och bra för miljön. Inga har varken färg, spikar, ståltråd eller andra kemikalier i sig. Några av deras modeller gick att få målade med tjärfärg, annars var det genomgående temat naturligt träfärgat.

4 olika gärdesgårdar för dig som planerar att bygga en gärsgård

  1. Den första varianten hette Långgärdsgård och är den mer gammaldags varianten av gärdsgårdar som man ofta använde runt kohagar och liknande förr. Lång innebär att det är ungefär 1 meters avstånd mellan störpar och slanor. Dessa ligger sedan omlott medrotändarna uppåt och den andra slanan ligger med sin rotända neråt. De avsmalnade topparna ligger omlott och möts sedan på mitten.
  2. Den andra varianten de hade hette Jämtgärdsgård, precis som företaget. Den var väldigt stilren och välgjord, en variant som var väldigt vanlig i Jämtland. Jämtgärdsgård hade ungefär 80 centimeter mellan varje störpar, varje slana gick över ungefär sju störpar. Just den här modellen gick att få färgad, vilket innebar att de målade stör och slanor med tjärfärg innan den sattes ihop.
  3. Tredje varianten när jag skulle köpa gärdsgårdar hos Jämtgärdsgård kallades för Leksand. Det var en väldigt vacker modell som hade dubbla slanor. Den förekom ofta i Dalarna förr, därav namnet antar jag. Leksand hade precis som Jämgård 80 centimeter mellan varje störpar. Slanorna däremot låg två och två över ungefär sju störpar. Även Leksand gick att få färgad.
  4. Sist ut, den fjärde varianten var Roslag som även modellen av gärdsgårdar jag valde att köpa. Roslag hade kluvna snygga slanor och föll mig verkligen direkt i smaken. Slanorna går över 7–8 störpar och det är ungefär 1 meter mellan varje störpar. De såg till att klyva slanorna längs med fibrerna istället för att såga vilket jag tyckte gav ett ännu mer rustikt och härligt intryck

För dig som planerar att bygga eller införskaffa en gärdesgård till din fastighet kan jag varmt rekommendera att gå in på www.jamtgarsgard.se där du kan läsa mer eller komma i kontakt med någon som kan och har bred erfarenhet kring gärsgårdar.